mohan dehne syrian elsewhere in museum arnhem

In de 32e editie van het gelders balkon exposeert Mohan Dehne een selectie foto- en videowerken uit de serie _syrian elsewhere_. De Syrisch-nederlandse kunstenaar Mohan Dehne (damascus 1963) portretteert Syriërs die zich vestigden in Europese landen nadat de revolutie uitbrak in Syrië in 2011.

Veiligheid
In foto- en videowerken documenteert Dehne hun ervaringen in de nieuwe omgeving. Samen met journaliste Rula Asad stelde hij zijn Syrische landgenoten vragen over wat veiligheid betekent en of zij in hun nieuwe bestaan de veiligheid vonden die zij zochten. Welke invloed heeft het nieuwe bestaan op de Syrische identiteit? Hoe verhoudt de verbondenheid met het moederland zich tot de verbondenheid met het nieuwe Europese land? Wat heeft de mens nodig om zich veilig te voelen?

Driedimensionale verticale scheidslijn
In _Syrian Elsewhere_ brengt Dehne die dubbele 'verbondenheid' tot uiting door een driedimensionale verticale scheidslijn aan te brengen op de portretfoto die vervolgens weer tweedimensionaal wordt afgedrukt. De wisseling van twee- naar driedimensionaliteit is een metafoor voor de verandering in perspectief. Uiteindelijk gaat zijn project niet alleen over de invloed van migratie op de identiteit van Syrische nieuwkomers maar ook over de invloed van vluchtelingen op de Europese identiteit.

Mohan Dehne: _"Identiteit is geen statisch gegeven, het is continue in beweging. Migranten, die huis en haard achterlaten, laten ook een deel van hun 'oude' identiteit achter. Migratie is een bijzondere vorm van het betreden van een nieuwe levensfase. Tussen de oude en de nieuwe ontstaat een transculturele ruimte, een 'unsettled space'. Men weet nog niet hoe verder te gaan, waar of aan wie men zich kan aanklampen voor zijn of haar veiligheid."_

Mohan Dehne| Rula Asad
Mohan Dehne studeerde aan de Faculteit Fine Arts van de Universiteit van Damascus, en volgde post-academische opleidingen aan de kunstacademie in Boedapest en Academie Minerva in Groningen. Dehne woont en werkt in Arnhem. Eerdere projecten van Dehne en Asad zijn _Child and Tent_ (2011) en _Media and Fear_ (2012). In 2009 verscheen _Survival Business_, een fotoboek over straatkinderen in Syrië. Rula Asad is mede-oprichter en voorzitter van het Syrische Female Journalists' Network (SFJN). Eerdere projecten van Dehne en Asad zijn _Child and Tent_ (2011) en _Media and Fear_ (2012). In 2009 verscheen _Survival Business_, een fotoboek over straatkinderen in Syrië.

Boekpresentatie en interview
Bij de tentoonstelling verschijnt de Engelstalige publicatie _Syrian Elsewhere,_ met tekst van journaliste Rula Asad. Op ZONDAG 25 JUNI VAN 14:00 TOT 16:00 UUR vindt in Museum Arnhem een bijeenkomst plaats, waarbij Juliette Verhoeven (werkzaam bij Hivos) en museumconservator Mirjam Westen in gesprek gaan met Mohan Dehne en Rula Asad. Vervolgens wordt het eerste exemplaar van hun nieuwste boek, getiteld 'Syrian Elsewhere', overhandigd aan mevrouw Josan Meijers, gedeputeerde van de Provincie Gelderland. De bijeenkomst wordt muzikaal opgeluisterd door Ammar Melhem.

Gelders Balkon
Met de reeks het Gelders Balkon biedt Museum Arnhem een podium aan kunstenaars of kunstinitiatieven die gerelateerd zijn aan Gelderland. MUSEUM ARNHEM Museum Arnhem is hét museum voor (inter-)nationale moderne en hedendaagse kunst en vormgeving van de stad Arnhem. Speerpunten zijn realistische kunst uit de 20ste eeuw, hedendaagse sieraden en vormgeving, met extra aandacht voor niet-Westerse kunst en werk van vrouwelijke kunstenaars. Belangrijke thema's zijn ontwikkelingen en machtsverhoudingen in de samenleving. Het museum is beroemd om zijn bijzondere ligging middenin de stad met prachtig uitzicht vanuit de beeldentuin over de Rijn en het uiterwaardenlandschap.

Vrijdag 16 juni t/m zondag 27 augustus 2017
Tijd: openingstijden Museum
Prijs: toegangsprijs Museum
Locatie: Museum Arnhem

www.mohandehne.eu en www.museumarnhem.nl