toneelgroep oostpool speelt een meeuw in stadstheater arnhem

Van 11 maart t/m 13 mei 2017 speelt Toneelgroep Oostpool Een Meeuw van Anton Tsjechov in de Nederlandse theaters. In deze toneelklassieker, die precies de kwetsbare toon aanslaat tussen komedie en tragedie, plaatst Tsjechov twee generaties naast en tegenover elkaar. Aan de ene kant zien we jonge mensen die op het punt staan hun dromen op de werkelijkheid los te laten, aan de andere kant ervaren mensen die de stand opmaken; wat heeft het leven me gebracht? Voor Een Meeuw bracht regisseur Marcus Azzini (Angels in America, Demonen) een topcast bij elkaar, bestaande uit uitzonderlijke talenten van verschillende generaties. Zo staan naast tweevoudig Theo d’Or winnares Ariane Schluter, onder anderen Vincent van der Valk - winnaar Arlecchino voor zijn rol in Angels in America - en Sigrid ten Napel (Overspel, Penoza) op het toneel.

Over Een Meeuw
Een Meeuw gaat over het verlangen om gezien te worden. Konstantin (Vincent van der Valk) en Nina (Sigrid ten Napel) begeven zich aan het prille begin van een kunstenaarsleven. Arkadina (Ariane Schluter) - moeder van Konstantin - en haar goede vriend Trigorin (Martijn Nieuwerf) kunnen juist terugblikken op een succesvolle carrière als actrice en schrijver. Op ingenieuze wijze laat schrijver Anton Tsjechov deze twee levensfasen op elkaar ingrijpen, door ontluikende liefdes, de wederzijdse zoektocht naar erkenning tussen ouders en kinderen en de delicate concurrentie tussen generaties. Mensen zijn als een spiegel voor elkaar, maar het vraagt moed om in die spiegel te kijken.

Het verlangen om gezien te worden
Verandering en saamhorigheid vormen de rode draad in het werk van regisseur Marcus Azzini. Zijn personages strijden voor het onvervreemdbare recht om gezien te mogen worden voor wie ze zijn. Met een grote lading mededogen toont Azzini in al zijn stukken de menselijke zoektocht naar contact en zelfstandigheid. Azzini over Een Meeuw: “Ook al staan de personages in Een Meeuw op verschillende punten in hun leven, er is één ding wat hen bindt: het menselijke verlangen om gezien te worden. Ze vinden het allemaal op hun manier belangrijk om ertoe te doen, het gevoel te hebben dat ze niet vergeten worden, dat ze iets hebben gedaan met hun leven. De een vanuit de droom, het verlangen, om het te gaan maken, de ander meer reflecterend; heb ik eigenlijk wel genoeg gedaan? Dat vind ik zo mooi aan dit stuk, het maakt het persoonlijk, dichtbij, herkenbaar.”

Zaterdag 18 maart (Première)
Tijd: 20:15 uur
Prijs:
Locatie: Stadstheater

www.toneelgroepoostpool.nl