wieteke heldens winnaar o-68 award 2017

Op 10 december reikte Art Gallery O-68 in Velp de O-68 Award 2017 uit tijdens de opening van de tentoonstelling DE FINALISTEN. Wieteke Heldens won de Prijs van 10.000 euro.

De O-68 Award voor Beeldend Kunstenaars is een grensoverschrijdend initiatief van Galeriehoudster Anne Mie Emons van Art Gallery O-68 in Velp. Beeldend kunstenaars die tussen 7 en 14 jaar geleden afstudeerden konden meedingen naar de prijs op voorwaarde dat zij geboren zijn, studeerden, wonen of werken in de Nederlandse provincies grenzend aan Duitsland of België, in het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen, of in Vlaanderen. Aan de deelnemende kunstenaars werd gevraagd werk in te zenden en een plan te maken voor de aanwending van de prijs ten behoeve van de verdere professionalisering van hun beroepspraktijk.

Wieteke Heldens (Ottersum, 1982) won de prijs. Zij studeerde in 2007 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waarna ze enige tijd in China studeerde. Ze woont en werkt in Den Haag en New York en zal het geld van de prijs gebruiken om haar atelier in beide steden aan te houden. Heldens heeft al veel tentoonstellingen gehad in verschillende landen: Zwitserland, België, Duitsland, Italië, Denemarken, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en in Nederland onder andere in het Haags Gemeentemuseum. Ze werkte in Zuid-Korea, was ‘artist in residence’ in Turijn en ook in de ‘Flux Factory’ in New York waar ze werk exposeerde. In 2013 won ze de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Tegelijk met de expositie in Velp is er werk van haar te zien in Barcelona, Amsterdam, New York, en Maastricht.

Het werk van Wieteke Heldens is indrukwekkend en diepgaand. Een karakteristiek is dat ze de sterke behoefte voelt om materiaal op te maken, stift, verf krijt. Het doek vol, de stiften leeg, de verf op, het werk af. Dit staat voor veel meer dan de zuinigheid waarmee het misschien in New York in het kleine atelier ooit begonnen is. Wieteke maakt niet-figuratief werk. Ze zegt: ‘In mijn werk zet ik persoonlijke anekdotes om in abstracte concepten’. Het gaat dus om abstracties van anekdotes. In de expositie in Velp hangen verschillende werken met de titel “The legend”. In deze werken gebruikt ze alle kleuren die op dat moment aanwezig zijn in haar atelier Ze geeft de kleuren een nummer, als in een legenda (verklaring van tekens). De kleuren worden gebruikt, gaan op, en het kunstwerk ontstaat. Het lijkt wel of dat de diepe betekenis van haar werk is. Dingen gaan op en tegelijkertijd ontstaan nieuwe dingen. Een ‘legend’ is ook een verhaal, een legende. Wieteke vertelt verhalen. Dat zijn verhalen over het opgaan en het ontstaan van dingen, mensen en situaties.

Hoe waar is dat! De wet van behoud van massa van Lavoisier zegt immers dat de massa van een gesloten systeem constant zal blijven, ongeacht de processen die binnen het systeem plaatsvinden. Maar terwijl de massa gelijk blijft verandert de waarde. De waarde neemt toe terwijl het kunstwerk ontstaat. Vanuit een startpositie werkt zij via een aan haar zelf opgelegd algoritme toe naar een resultaat. Ze maakt daarbij gebruik van een minutieuze ritmiek. Zie ‘Portrait of the U or Portrait of the Arch’. Haar werk maakt een diepe indruk, misschien omdat opgaan en ontstaan inherent is aan alles. De aarde gaat op, de mens gaat op, alles gaat op. Soms gaat de verf, het krijt, de stift niet snel genoeg op om klaar te komen met het werk. Dan veegt ze de stift uit op haar kleding, of op een ander doek, zodat een tweede werk ontstaat, als ‘My first untitled painting’. Een werk vol emotie. Combinatie van techniek, intuïtie, en emotie. Het is dat alles tegelijk.

Zondag 10 december t/m zondag 14 januari 2018 (gesloten van 23 december 2017 t/m 3 januari)
Donderdag t/m vrijdag 15.00 – 17.00 uur en op afspraak.
Prijs: gratis
Locatie: Oranjestraat 68, Velp

www.gallery-o-68.com