Arnhemmer ontdekt verborgen leven via ondergronds gangenstelsel

Arnhemmer Laurens van Lottum ontdekte eind mei bij toeval een nog niet eerder ontdekt ondergronds gangenstelsel, toen hij zijn sleutels liet vallen in een put bij de MariĆ«nburgstraat in Arnhem. Een simpel telefoontje naar de gemeente zou het probleem hebben opgelost, maar het openen van deze put werd angstvallig tegengehouden. Via een omweg is het hem alsnog gelukt in de put te komen. Omdat de gang van zaken zo vreemd was, is hij geluidsopnames gaan maken. Toen hij deze liet horen aan collega’s Anna Schoen en Linda Zijl werd het idee voor een podcast geboren.

Schoen: “In eerste instantie dacht ik dat Laurens me voor de gek hield. De opnames die hij me liet horen waren zo bizar. Maar al gauw werd me duidelijk dat het allemaal echt was en dat we goud in handen hadden. Samen met regisseur Marc Wortel zijn we de studio ingedoken en hebben we van Laurens’ opnames de bloedstollende podcast serie ‘Ondergronds’ gemaakt”.

Al eeuwenlang gaan er geruchten rond over het gangenstelsel onder Arnhem. Oude panden in de binnenstad zouden verbonden zijn met kerken en kloosters. Maar wat er nou werkelijk van waar is is tot nu toe altijd onduidelijk gebleven. In “Ondergronds” komen we daar stukje bij beetje achter. In deze spannende en absurdistische podcast serie neemt Laurens ons mee op zijn surrealistische speurtocht in het gangenstelsel dat wel degelijk blijkt te bestaan.

Erik Laurentzen, Senior beheerder riolering van de gemeente Arnhem: “Ik dacht dat ik wist hoe het er in Arnhem onder de grond uitzag, maar ik heb me vergist. Ik ga dit tot de bodem uitzoeken”.

‘Ondergronds’ is een week lang iedere dag te beluisteren van zondag 7 juni tot en met zondag 14 juni via de website van tgECHO, soundcloud, spotify en de verschillende podcast apps.