Tippelzone Arnhem

Van 1965 tot 2006 kende het Spijkerkwartier in Arnhem verschillende straten met raamprostitutie. In 1988 begonnen buurtbewoners een poging om de raamprostitutie uit het gebied te verwijderen. In 1994 steunde de gemeenteraad dit initiatief. Na een zigzagbeleid van de gemeente en gerechtelijke procedures slaagde de gemeente er in januari 2006 in de raamprostitutie volledig uit het Spijkerkwartier te verwijderen. Nu is er de tippelzone. Voor- of achteruitgang?

Waar is de tippelzone in Arnhem?

Wegens overlast van tippelprostitutie in en rond Spijkerkwartier opende de gemeente al in 1996 een tippelzone onder de naam “zorgzone”. De tippelzone aan de Oude Veerweg in Arnhem ging vervolgens open, dagelijks in de avond gedurende twee uur.

Welke tippelzones zijn nog open?

De Nijmeegse gemeenteraad is altijd tegen het openhouden van de prostitutiezone geweest. Burgemeester en wethouders vonden het gevaarlijk en wilden de vrouwen ondersteunen bij het vinden van een andere baan. Alle andere tippelzones in Nederland zijn gesloten, met Groningen en Utrecht als meest recente. Arnhem en Nijmegen in Gelderland zijn echter nog open. Door de pandemie werd de tippelzone gesloten, en de wethouder zei dat de vrouwen hun werk niet hebben gestaakt, maar alleen naar andere delen van de stad zijn verhuisd, wat voor meer problemen heeft gezorgd.

Welke steden hebben raamprostitutie?

Deze steden hebben nog raamprostitutie.

StadLocatie
AlkmaarAchterdam
AmsterdamDe Wallen
Den HaagProstitutie in Den Haag
DeventerBokkingshang
DoetinchemRoerstraat
EindhovenBaekelandplein
GroningenProstitutie in Groningen
HaarlemProstitutie in Haarlem
HeerenveenMunnikstraat
LeeuwardenProstitutie in Leeuwarden
NijmegenNieuwe Markt
UtrechtProstitutie in Utrecht